10 ingredientų, randamų grožio priemonėse, kurių turėtume saugotis

Parabenai, mineraliniai aliejai ir silikonai…

Daugelio grožio priemonių sudedamosios medžiagos gali sukelti alergiją ar sutrikdyti hormonų veiklą. O apie tai plačiau gali papasakoti knygos „Natūraliai gražus!“ („Naturligt snygg!“) autorė Hannah Sjöström.

Pateikiame 10 ingredientų, kurių vertėtų saugotis.

1. MINERALINIAI ALIEJAI

Kiti mineralinio aliejaus pavadinimai: Mineral Oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, white mineral oil, medical white oil, oleum petrolen, oleum vaselini, paraffinum, vaselin oil, E 905, paraffin oil, liquid paraffin.

Šie aliejai išgaunami iš žalios naftos, o naudojami, kaip minkštikliai odos priežiūros priemonėse arba siuvimo mašinų aliejuose, variklio ar medienos alyvoje.

2. PARABENAI

Kiti parabenų pavadinimai: Butylparaben (riebalų konservantas), methylparaben (vandens konservantas), ethylparaben (vandens konservantas), proylparaben (riebalų konservantas).

Parabenai – konservavimo priemonės, žudančios bakterijas. Parabenai gali sukelti alergijas, o kai kurie iš jų ir hormonų sutrikimus.

3. SINTETINIAI KVAPIKLIAI

Šie kvapikliai yra išgaunami iš nežinomų sintetinių chemikalų, o blogiausia tai, kad gamintojai neprivalo vartotojams išdėstyti sudedamųjų ingredientų. Sintetiniai kvapikliai turi labai daug ftalatų, kurie trikdo hormonų veiklą, bet tai priklauso nuo sudedamųjų medžiagų. Vertėtų prisiminti, kad sintetiniai kvapikliai, kaip ir natūralūs, gali sukelti ir alerginę reakciją.

4. SLES/SLS

Kiti sulfatų pavadinimai: Sodium laureth sulfat, sodium lauryl sulfat, Ammonium laureth sulfat.

Sintetiškai išgaunami iš riebalų, kurie dažnai, siekiant užmaskuoti, vadinami kokoso aliejais.

Sulfatai sukelia putojimą, tad jų galime rasti muile, dušo prausikliuose ir šampūnuose, o blogiausia – jų galima rasti priemonėse, kurios vadinamos „natūraliomis“ ar „organiškomis“. Sulfatai sausina, erzina bei dirgina odą.

5. PEG

Polyetylenglykol arba rašomas vienu iš numerių, pavyzdžiui, peg 50 Stearate.

Sintetinis emulsiklis, keičia konsistenciją ir trukdo gyti pažeistai odai.

Naudojamas, kaip riebalų tirpiklis, pavyzdžiui skystuose muiluose ar putose. Gali sukelti alergiją ar dirginti akis. Sudėtyje gali būti alergiją keliančio tirpiklio dioksino.

6. TRIKLOZANAS

Konservantas, veikiantis antibakteriškai. Aptinkamas muiluose, šampūnuose, dantų pastose ir net makiažo priemonėse. Taip pat šis produktas yra ypač pavojingas vandens organizmams ir gali sukelti ilgalaikį neigiamą efektą patekęs į mūsų organizmą per vandenį, vandens valymo įrenginiams nepajėgus jų pašalinti. Iš triklozano gali susidaryti aplinkai žalinga medžiaga – dioksinas.

7. SILIKONAI

Silikonai išgaunami iš cheminio elemento silicio. Pavadinimas dažniausiai baigiasi galūnėmis – cone arba -xone, pavyzdžiui: cyclohexasiloxane, cyclotrisiloxane, cyclometikon ir dimethicone.

Dažniausiai silikonų galima rasti šampūnuose, tačiau jų yra ir tokiuose produktuose, kurie suteikia blizgesį, minkštumą, yra atsparūs vandeniui ir net makiažo gaminiuose.

Silikonai nėra tirpūs vandenyje, o tai reiškia, tam, kad galėtumėte juos išplauti iš plaukų ar nuo veido, jums prireiks stiprių valymo priemonių. Taip pat jie yra neyrančios medžiagos, todėl žalingi aplinkai. Kai kurie iš šių silikonų turi savybę biologiškai kauptis ir yra randami gyvūnų riebaliniuose audiniuose. Svarbu tai, kad silikonai yra dažnai perdirbami į siloksanus ir cikliškuosius silikonus. Cikliškieji silikonai, tokie, kaip cyclopentasiloxane ir cyclotetrasiloxane, yra ypač dažnai naudojami lūpų kosmetikoje ir gali padaryti žalos kepenims, sukelti nevaisingumo problemų, o taip pat yra labai nuodingi vandens organizmams.

8. DEA & TEA & MEA & ETA

Kiti etanolaminų pavadinimai: Diethanolamine (dea), Triethanolamine (tea), Monoethanolamine (mea) ir Ethanolamine (eta).

Šie sintetiniai chemikalai naudojami kaip emulsikliai, prausikliai arba pH reguliuojantys produktai. Tarp kitko, šių chemikalų yra muiluose, prausikliuose, plaukų dažuose bei šampūnuose. Svarbu tai, kad su kitais ingredientais, esančiais grožio priemonėse, etanolaminai gali neigiamai sureaguoti ir sudaryti nitrozaminus, sukeliančius vėžį.

9. PROPILENGLIKOLIS

Taip pat dar vadinamas 1,2-propanediol. Sintetiškai išgaunamas iš propileno ir naudojamas odos priežiūrai.

Antibakterinis, drėgmę išstumiantis produktas, naudojamas, kaip tirštiklis arba tirpiklis makiažo priemonėse, kremuose nuo saulės ar dezodorantuose. Taip pat, kaip tirpiklis, naudojamas medicinoje arba pramonėje, gaminant antifrizą.

10. FORMALDEHIDAI

Kartais, formaldehidas į plaukų priežiūros priemones dedamas kaip konservantas. Tačiau svarbu yra tai, kad formaldehidai išskiria medžiagas, sukeliančias vėžį. Be to, šis kancerogenas gali sukelti alergiją bei sudirginti kvėpavimo takus.

Komentarų nėra

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.