11 pusryčiams tinkamiausių produktų

Please select a featured image for your post

Pusryčių valgymas turi ypač didelę reikšmę likusiai dienos daliai. Tačiau svarbu ne tik tai, kad jūs juos VALGOTE, svarbiausia – KĄ jūs valgote.

Įkvėpti health.com išrinkome 11 maisto produktų, kurie ne tik suteikia puikią dienos pradžią, bet ir didina kūno riebalų sudeginimą, saugo nuo ligų ir stiprina imuninę sistemą.

1. Avižinių kruopų košė

Šiuo metu košė yra ypatingai populiari dėl vienos priežasties: joje gausu skaidulų, kurios padeda skrandžiui pradėti dienos darbą. Maža to, avižų kruopos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, kadangi į jų sudėtį įeina beta-gliukanas.

Kad ir koks sveikas maistas bebūtų košė – pagalvokite kuo ją pagardinate. Uogienėje yra labai daug cukraus, todėl košę geriau gardinkite vaisiais, riešutais arba tuo ką mėgstate!

2. Greipfrutas

Greipfrutai turi labai daug gerų savybių, o svarbiausia – padeda deginti riebalus.

Keletas tyrimų parodė, jog žmonės, kurie valgo šiuos vaisius arba geria jų sultis kiekvieną dieną, yra vikresni už kitus. Be to, greipfrutai puikiai padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, insulino lygį bei turi labai daug vitamino C.

Tačiau, vartojantiems vaistus reikėtų būti itin atsargiems, nes medžiagos esančios greipfrutuose gali sąveikauti su vaistų koncentracija organizme.

3. Bananai

Bananai ilgą laiką turėjo blogą reputaciją, ypač tarp angliavandenių skeptikų. Tačiau dietologas Jill Holmström mano, kad baimė yra visiška nepagrįsta. Net jei bananuose yra palyginus daug angliavandenių, jie vis tiek labai naudingi, nes padeda numalšinti alkį ir išvengti nuolatinio smaližiavimo bei užkandžiavimo tarp pagrindinių dienos valgymų.

Taip pat juose yra visa eilė naudingų maisto medžiagų: „Pavyzdžiui kalcis, kuris mažina aukštą kraujospūdį bei yra reikalingas kūno nervams ir raumenų funkcijai“, – sako Jill Holmström.

4. Kiaušinis

Joks naudingų pusryčių sąrašas nebus užbaigtas be nuostabiojo kiaušinio. Prieš keletą metų buvo pasklidę gandai dėl didelio cholesterolio kiekio kiaušinyje, tačiau dabar cholesterolio kiekis buvo įvertintas iš naujo ir šis produktas vis dėlto yra naudingas.

Kiaušinis yra kupinas naudingų medžiagų tokių, kaip vitaminas D, omega 3 rūgštys ir antioksidantai. Taip pat kiaušinis yra didelis proteinų šaltinis, o patiekalų skaičius, kuriuos gali pagaminti iš kiaušinio – neribotas!

Vertėtų rinktis ekologiškus kiaušinius, nes juose yra daugiau maistingųjų medžiagų, maža to, jį valgyti yra korektiškiau, jei galvojate apie gyvūnų gerovę.

5. Arbūzas

Šis raudonas moliūginių šeimos augalas puikiai tinka pusryčiams ir yra tikra sveikatos bomba!

Tarp kitko arbūzai turi vitamino A, B ir C bei antioksidanto likopeno, kuris yra gerai žinomas, kaip mažinantis širdies ligų bei įvairių formų vėžio riziką. Rūgštys, esančios vaisiuose, turi teigiamą efektą žmogaus imuninei sistemai. Reikėtų tik nepamiršti, kad arbūzai – truputį kaloringi.

6. Linų sėmenys

Mažas žiupsnelis linų sėmenų ant sausų pusryčių ar į glotnutį, ir neišbaigtus ar nenaudingus pusryčius paverčiame į omega 3 rūgščių ir maistinių skaidulų aukso kasyklą. Linų sėmenys gausios proteinų ir mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei mažina kraujospūdį.

Linų sėmenys taip pat vartojami sustojus skrandžiui.

Tačiau svarbu žinoti, kad perdozavus linų sėmenų, jie jungiasi su ciano vandeniliu, kurio vienas miligramas viename litre ar kilograme yra mirtina dozė suaugusiam žmogui.

Pasak Nacionalinės maisto administracijos Švedijoje, rekomenduojama paros dozė yra trys valgomi šaukštai linų sėmenų per dieną.

7. Mėlynės

Tikrai apie jas esate girdėję, tačiau verta priminti: mėlynės yra fantastiškas atradimas pusryčiaujantiems.

Mėlynės ilgą laiką buvo vartojamos liaudies medicinoje gydant eilę ligų ir nusiskundimų, pavyzdžiui, vidurių sukimą.

Neskaitant mėlynėse esančios vitaminų ir mineralų gausos, jos taip pat yra turtingos antioksidantais, pavyzdžiui, flavonoidais – medžiagomis, kurios, kaip yra sakoma, mažina riziką susirgti gausybe ligų.

Taip pat nuostabi idėja yra papuošti ir pagardinti savo pusryčių dubenį mėlynėmis.

8. Braškės

Braškių ne tik skonis pasakiškas, bet jos yra ir labai naudingos, pavyzdžiui, braškėse vitamino C yra daugiau nei apelsinuose!

Jos yra labai reikalingos stiprinant imunitetą, mažina cholesterolio lygį ir užkerta kelią įvairaus tipo vėžiui. Keletas tyrimų parodė, kad braškės, kaip ir mėlynės, padeda išvengti širdies ligų.

9. Kava/arbata

Kava nėra tik labai geras pagalbininkas atsibusti ryte. Pasak health.com, kava mažina tikimybę susirgti diabetu ar prostatos vėžiu ir, pasak atliktų tyrimų, žmonės, geriantys kavą, gyvena ilgiau. Tyrimai taip pat rodo, kad šis gėrimas padeda deginti riebalus, kas yra naudinga siekiantiems numesti svorio.

Tačiau nauda dingsta, jei kavą geriate su grietinėle ir cukrumi, todėl gerkite juodą kavą arba kavą su trupučiu pieno.

Jei nesate kavos mėgėjas, tai arbata taip pat puikiai veikia žmogaus organizmą. Arbatoje yra mažiau kofeino nei kavoje, o taip pat joje gausu šviežių antioksidantų. Nuostabi, sveika alternatyva organizmui yra žalia arbata.

10. Kivis

Šis nepaprastas mažas vaisius yra neabejotinai nuvertintas. Mes kalbame apie vitaminą C, omega 3 rūgštis, kalcį ir magnį. Kadangi kivis yra turtingas skaidulomis, todėl jis ypač naudingas virškinant maistą. Pasak tyrimų patartina suvalgyti du kivi vaisius per dieną, kad numalšintumėte dirgliosios žarnos sindromo simptomus.

Kivis puikiai tinka valgyti vieną arba dėti į glotnučius su kitais vaisiais ar uogomis.

Tarp kitko, ar žinojote, kad kivio žievelė yra valgoma? Joje, kaip ir mėlynėse, gausu stiprių antioksidantų – flavanoidų. Tačiau niekada nepamirškite visų vaisių gerai nuskalauti prieš valgant!

11. Spanguolių sultys

Spanguolių sultyse randamas antioksidantas PAC, kuris yra nepaprastai reikalingas žmogaus organizmo mikroflorai. Yra sakoma, kad šie antioksidantai neleidžia pavojingoms bakterijoms daugintis kūne.

Taip pat šis gėrimas yra vartojamas nuo pūslės uždegimo. Tačiau būtų šaunu, jei pasidalintumėte savo patirtimi ar iš tikrųjų šios sultys taip padeda. Kaip bebūtų, spanguolių sultyse yra gausu naudingų medžiagų ir jose nėra tiek daug cukraus, kaip kitose vaisių sultyse.

Iš švedų kalbos išvertė Ieva Jovaišienė.
Šaltinis: expressen
Komentarų nėra

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.