Šaltojo sezono hitas – mandarinai: palankūs sveikatai ir universalūs virtuvėje

Ryškūs, skanūs, mėgstami vaikų ir suaugusiųjų mandarinai, pasirodo, gali būti ir puikus sveikatos šaltinis vėsesnio sezono metu. Kol mitybos specialistai ragina šiuos vaisius įtraukti į meniu dėl juose esančių vitaminų ir gerųjų savybių, patyrusios šeimininkės mandarinų bumo laukia ir dėl begalės netikėtų receptų, kuriuose pirmuoju smuiku griežia būtent šie citrusai. Nustebsite sužinoję, kokią naudą organizmui teikia švieži mandarinai ir kaip juos galima integruoti į įvairius patiekalus.

Kuo mandarinai palankūs organizmui?

Ryškiaspalviai mandarinai yra apdovanoti ne tik puikiu skoniu, bet ir naudingosiomis savybėmis. Kaip pasakoja dietistė Živilė Dumbraitė, šie citrusai palankiai veikia ne tik imuninę sistemą, bet ir visą organizmą.

„Oranžinė mandarinų spalva išduoda, kad šie vaisiai turi daug karotenoidų. Tai yra puikūs antioksidantai, reikalingi mūsų imunitetui bei sklandžiai organų veiklai. Taip pat mandarinuose gausu vitamino C – jis ypač svarbus ne tik imuninei sistemai, bet ir skaisčiai odai. Be to, mandarinuose apstu kalio, kuris itin reikalingas mūsų širdies ir kraujagyslių veiklai. Na, ir vitamino A – pastarasis taip pat dalyvauja tiek odos atsinaujinimo procesuose, tiek stiprina imuninę sistemą“, – teigia pašnekovė.

Turbūt daugelis yra pastebėję, kad pašonėje ryškiai šviečiantys mandarinai gali būti labai greitai suvalgomi, net neatsižvelgiant į kiekį. Ž. Dumbraitė sako, jog saikas net ir su sveikais vaisiais yra būtinas.

„Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, jog per dieną žmogus turi suvalgyti ne mažiau nei 5 porcijas vaisių ir daržovių (1 porcija lygi maždaug 80 g). Tačiau reikšmingesnę įtaką sveikatai turėtų maždaug 10 porcijų vaisių ir daržovių per dieną, o 2–5 iš jų turėtų būti vaisiai. Ši taisyklė galioja ir mandarinams, bet, priminsiu, jog svarbu įvairovė – į racioną įtraukite ir kitų rūšių vaisių. Kalbant apie mandarinus, jiems taip pat būtinas saikas, ypač jei prižiūrite savo kūno linijas“, – primena dietistė.

Populiariausi – šaltuoju metų laiku

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pasakoja, jog šių citrusų IKI tinklo parduotuvėse galima įsigyti visus metus. Visgi kaip ir daugeliui vaisių, mandarinams galioja sezoniškumo taisyklė – geriausiai skonį, pavyzdžiui, klementinai atskleidžia savo piko metu, žiemą.

„Tai patvirtina ir pirkėjų aktyvumas. Nuo spalio iki vasario mandarinų nuperkama daugiausiai, o gruodžio mėnesį pasiekiamas pikas – tuomet mandarinų pirkėjai įsigyja kone pusantro šimto kartų daugiau nei bet kurį vasaros mėnesį. Žinoma, tam įtakos turi ir šventinis laikas, mat mandarinai, turbūt niekas nepaprieštaraus, yra neatsiejamas kalėdinio ar naujametinio stalo atributas“, – sako I. Baltrušaitienė.

Pasak IKI komunikacijos vadovės, per metus pirkėjams pasiūloma net apie 25 skirtingų mandarinų rūšių, tačiau stebima, kad pačios populiariausios ir labiausiai vertinamos yra trys: likeriniai, paprastieji mandarinai ir klementinai. 

Vietą atranda ne tik desertuose

Populiarieji mandarinai ypač vertinami dėl savo rūgščiai salstelėjusio skonio, kurį dauguma mėgsta tiek šviežią, tiek naujai atranda įvairiuose patiekaluose. „Mandarinai jau seniai prasiskynė kelią į kulinarijos pasaulį: su šiais citrusais drąsiai eksperimentuojama gaminant įvairius džemus, kepant pyragus, skaninant salotas ar derinant jų skonį netgi karštuose patiekaluose“, – priduria I. Baltrušaitienė.

Štai keletas idėjų, praversiančių gardiems pietums arba puikiai papildysiančių šventinį stalą.

Burokėlių ir mandarinų salotos

Reikės:

  • 4 vnt. vidutinio dydžio burokėlių;
  • 8-10 vnt. mandarinų;
  • 1 vnt. raudono svogūno;
  • 3 valg. šaukšt. balzaminio acto;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. grūdėtų garstyčių;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Mandarinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais. Atskirame dubenėlyje sumaišykite balzaminį actą, medų, garstyčias, alyvuogių aliejų, įspauskite česnako, viską gerai išmaišykite ir užpilkite gautu padažu burokėlių salotas.

Vištienos ir makaronų apkepas su mandarinais

Reikės:

  • 500 g virtos vištienos krūtinėlės;
  • 150 g spiralinių arba vamzdelių makaronų;
  • 2-4 konservuotų ananasų griežienėliai;
  • 2 vnt. mandarinų;
  • Saujos kapotų petražolių;
  • 1 vnt. kiaušinių (padažui);
  • 100 ml pieno (padažui);
  • 200 ml grietinės (padažui);
  • 1 valg. šaukšt. sojos padažo (padažui);
  • 3 g kario prieskonių (padažui);
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį).

Pagaminimas:

Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Vištieną supjaustykite juostelėmis. Mandarinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis. Ananasų griežinėlius nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Viską sumaišykite su makaronais ir sukrėskite į sviestu pateptą karščiui atsparų kepimo indą. Kiaušinį išplakite su pienu, grietine, sojų padažu, kariu, druska ir pipirais. Paruoštą masę užpilkite ant makaronų. Kepkite 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Apkepą tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Mandarinų, pistacijų ir ledų desertas

Reikės:

  • 4 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 600 g mandarinų sulčių;
  • 3 mandarinų;
  • 2 šaukštų nesūdytų pistacijų;
  • vanilinių ledų;
  • šviežių mėtų lapelių.

Gaminimas:

Krakmolą praskieskite su šaukštu vandens. Pistacijas išgliaudykite, padalinkite į puseles. Puode pakaitinkite mandarinų sultis, suberkite cukrų, maišykite, bet, neleidusios užvirti, nukaiskite. Į puodą maišant pilkite krakmolą, pistacijas, berkite mėtų lapelius ir mandarinų skilteles. Supilkite gautą masę į gražius dubenėlius, per vidurį dėkite po rutuliuką ledų.

Skanaus!

Komentarų nėra

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.