Lietuviai žiemos šventėms renkasi ne tik silkę: ant šventinio stalo patenka egzotiškosios austrės ir midijos

Austrės ir midijos dar visai neseniai laikytos prabangiu ir gurmanišku produktu, kurį ragauti išdrįsta ne kiekvienas. Vis dėlto, maisto ekspertai ir prekybininkai pastebi netikėtą tendenciją – lietuviams ne taip gerai pažįstamos jūros gėrybės vis dažniau atsiduria ne tik pirkinių krepšelyje, bet ir ant tradicinio kūčių stalo. Specialistų teigimu, tautiečiai darosi vis atviresni kulinarėms naujovėms, o dažnas lietuvis gurmaniškus geldelių skonius išbando ir savo virtuvėje.

Stiprinti imunitetą ir puoselėti grožį

Pakankamai egzotiškas jūros gėrybes lietuviai į maisto racioną įtraukia ne tik dėl smalsumo, bet ir dėl vitaminų, mineralų, kurių gausu jų sudėtyje. Midijose apstu fosforo, omega 3 rūgščių, taip pat – A ir B12 vitaminų, tuo tarpu austrės yra pats svarbiausias cinko šaltinis. Jose taip pat galima rasti antioksidantų, kalio, vitamino C, fosforo, geležies. 

Austrės ir midijos yra labai svarbus baltymų šaltinis, gerinantis imuninę sistemą, padedantis kraujo cirkuliavimui, stiprinantis kaulus. Verta paminėti, jog tarp visų išvardintų privalumų yra ir labiau intriguojančių – pavyzdžiui, manoma, jog midijos itin tinkamas maistas siekiantiems lengviau kontroliuoti svorį, atrodyti gyvybingiems ir ilgiau išsaugoti jaunystę, trokštantiems skaisčios, glotnios odos. Austrės padeda sužeistiems audiniams greičiau sugyti, skatina organizmo atsparumą, mažina cholesterolį ir spaudimą.

Egzotiškosios geldelės – ir ant tradicinio kūčių stalo

Augantis pirkėjų susidomėjimas jūros gėrybėmis lemia platesnį geldelių asortimentą, tačiau austrės ir midijos prekybos centruose – tikrai ne naujiena. Jau 1992 metais vienoje iš pirmųjų IKI parduotuvių Vilniuje, Žirmūnų gatvėje, buvo parduodamos austrės.

„Šiandien mūsų asortimente galima rasti paprastasias midijas bei didžiąsias austres, iš viso siūlomos penkios skirtingos geldelių rūšys. Iš jų išskirti populiariausias būtų sudėtinga – pirkėjų dėmesio tolygiai sulaukia kiekviena iš jų“, – pasakoja „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Pasak jos, austrių ir midijų pardavimai itin padidėja prieš didžiąsias metų šventes, labiausiai – Kalėdas, kai norima ant stalo patiekti įdomesnių, šventiškesnių patiekalų. Vis dėlto tai nereiškia, jog šias egzotines jūrų gėrybes lietuviai ragauja tik švenčių metu.

„Paragavę austrių ir midijų specializuotose restoranuose ar atostogų metu užsienyje, pirkėjai tampa vis atviresni naujovėms ir patys leidžiasi į egzotinių produktų paieškas mūsų parduotuvėse. Šiuolaikinis pirkėjas vertina platų šviežios žuvies ir jūros gėrybių asortimentą ir drąsiai eksperimentuoja namuose gamindamas iš šių produktų. Rinkdamiesi tiek jūros gėrybes, tiek žuvį, pirkėjai ieško ne tik šviežiausio pasirinkimo, bet ir geriausios kainos“, – apie pirkėjų įpročius pasakoja B. Čaikauskaitė.

Augantį lietuvių susidomėjimą jūrų gėrybėmis liudija ne tik jų pardavimai prekybos centruose, bet ir jau kelis metus iš eilės vykstantis austrių festivalis Vilniuje.

Paruošimas namuose

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, jog paruošti austres arba midijas namuose nėra tokia sudėtinga užduotis, kokia galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Reikėtų įsiminti keletą esminių taisyklių.

Pirmas žingsnis – apžiūrėti, ar jūros gėrybės yra sandariai užsidariusios. Tai taikoma tiek austrėms, tiek midijoms. Austres reikėtų nuplauti ir nusausinti švariu rankšluosčiu. Norint jas atidaryti, prireiks aštraus peilio su trumpais ašmenimis. Vis dar laikant austrę ant rankšluosčio, patariama suimti už plačiausios vietos ir įstatyti peilio ašmenis į austrės susiaurėjimą. Tuomet atsargiai ašmenimis eiti į šonus, išimti austrę iš kiauto, nuplauti su druskos vandeniu ir įdėti atgal.

Juodkazienė pažymi, kad valgant žalias austres reikia būti itin atidiems ir nepamiršti patikrinti, ar austrės tikrai gyvos.

„Neapdairiai paragavus austrių galime sulaukti ir nemalonių sveikatos problemų – jomis galima rimtai apsinuodyti. Prieš pradedant gaminti austres, gerai jas apžiūrėkite. Jei moliusko kriauklelė pravira – tai pirmasis pavojaus ženklas, reiškiantis, kad tokia austrė jokiu būdu negali būti patiekiama,“ – perspėja specialistė.

Austrės yra patiekiamos ant ledo kartu su citrinų skiltelėmis. Šie moliuskai pagardinami apšlakstant citrinos sultimis, actu ar specialiu padažu, kurio ingredientai skiriasi, priklausomai nuo kiekvieno skonio, tačiau dažniausiai padažas gaminamas iš krienų, pomidorų, aštraus ir Vorčesterio padažų bei citrinos sulčių arba šviežiai pjaustyto svogūno, pipirų, sauso balto vyno ir acto.

Juodkazienė pataria, kad prieš pradedant ruošti midijas, pirmiausia reikėtų jas nuplauti po tekančiu vandeniu, o nelygumus ir paviršiaus iškilimus apvalyti šiurkščiu šepetuku. Tuomet gaminti pagal pasirinktą receptą, o proceso metu neatsidariusias midijas išmesti – tai negyvos midijos, kurių valgyti nepatariama.

„Vienas paprasčiausių būdų kaip pasigaminti midijas namie, tai išvirti jas sultinyje su svogūnais, salierais ir porais. Gurmaniškų skonių mėgėjams rekomenduočiau išmėginti klasikinį midijų receptą – midijos, virtos baltojo vyno, česnakų, petražolių ir sviesto padaže. Kokį ruošimo būdą bepasirinktumėte, nepamirškite prie patiekalo patiekti keptų, storai supjaustytų bulvyčių su naminiu majonezu,“ – pataria maisto ekspertė.

Komentarų nėra

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.