Pusryčiai namuose: nuo košės už 7 centus iki beveik 2,5 euro kainuojančio sumuštinio

  • „Maxima“ skaičiuoja, kiek kainuoja pusryčiai, gaminant juos iš pigiausių ir brangiausių produktų.
  • Viena aišku: košės – ne tik maistingas, bet ir kišenei draugiškas pusryčių patiekalas.
  • Pigiausi pusryčiai – avižų dribsnių košė vos už 7 euro centus.
  • Na, o brangiausiai kainuos pusryčiai iš ekologiškų, be glitimo ar kitokių išskirtinės kokybės produktų.

Ar kada nors bandėte paskaičiuoti, kiek kainuoja kasdieniai pusryčiai namuose? Ir kaip stipriai skirsis jūsų išlaidos pusryčiams, jeigu kas rytą valgote košę, o jeigu – sumuštinius? Ir netgi renkantis košę, kiek skirsis jos porcijos kaina, perkant pigiausias ir ekologiškas kruopas. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ primena, kiek daug pasirinkimų – ką valgyti ir kiek tam išleisti – turime kasdien nuo pat ryto. Ir padeda suskaičiuoti kasdienių pasirinkimų kainą – kaip neišleisti daugiau nei planuota, jeigu aktualu pataupyti.

Įvairios apklausos ir mitybos specialistų įžvalgos rodo, jog dažniausiai lietuvių pasirenkamas pusryčių maistas – sumuštiniai. Tai patvirtina ir „Maximos“ pardavimų duomenys – duona, įvairūs kumpiai ir dešros, sūriai, sviestas – labai paklausios prekės. Pastebima, jog pamažu populiarėja ir įvairios kruopos. O kai skubama, pusryčiams griebiamasi patogiai supakuotų pieno produktų porcijų – glaistytų varškės sūrelių, grūdėtos varškės ar jogurto.

„Tiek pusryčiams, tiek visiems kitiems valgymams reikalingų produktų pasirinkimas „Maximose“ – labai platus. Net ir valgydami tą pačia košę ar sumuštinį, taupantieji gali jį pasigaminti už kelis ar keliasdešimt euro centų, o ieškantiems aukščiausios kokybės ar šiaip brangesnių produktų kaip lašiša, turintiems specifinių mitybos poreikių – tarkim, netoleruojantiems glitimo, tas pats sumuštinis gali kainuoti ir kelis eurus. Kiekvienam spręsti, kokie jo poreikiai ir galimybės – mes stengiamės pasiūlyti alternatyvų už mažą kainą visiems“, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Pasak jo, „Maximos“ skaičiavimai rodo, jog vis tik pigiausias, ne tik sveikas, pusryčių patiekalas yra košė. O štai už „prabangų“ sveikesnį sumuštinį, renkantis brangiausius produktus jo gamybai, gali tekti pakloti ir beveik 2,5 euro. Vėlgi – ne tokie išrankūs valgytojai šio sveikesnio sumuštinio variantą gali pasigaminti ir už 0,74 euro, jeigu rinksis pigiausius tos pačios kategorijos produktus.

Trys sumuštinių rūšys, šešios skirtingos kainos

„Iš savo patirties galiu pasakyti, jog populiariausių sumuštinių receptai labai paprasti – tarkim, batonas su sviestu ir kiaulienos kumpiu arba sumuštinis iš sumuštinių duonos, sviesto ir fermentinio sūrio. Kaip sveikesnę alternatyvą mėgstantiems sumuštinius galiu pasiūlyti juodos duonos sumuštinį su sviestu, avokadu ir sūdyta lašiša“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas.

Polenino teigimu, vidutiniškai vienam sumuštiniui sunaudojama apie 30 g duonos ar batono, 40 g kumpio ar sūrio (tai viena storesnė jų riekė arba dvi plonos) ir apie 5 g sviesto. Avokado ant sumuštinio su lašiša dedama apie 50 g (ketvirtadalis vaisiaus), lašišos – apie 30 g (pora didesnių riekelių). Pagal šiuos standartinius porcijų kiekius ir skaičiuojamos vidutinės pusryčių patiekalų kainos.

Populiarusis sumuštinis iš batono, sviesto ir karštai rūkytos kiaulienos (ją lietuviai labai mėgsta) gali kainuoti nuo 0,24 iki 0,97 euro. Pavyzdžiui, pigiausio „Maximose“ esančio batono („Malūno“ raikytas, 300 g) riekės kaina išeitų apie 0,02 euro, o batono su vitaminu D („Gardėsio, 300 g.) – 0,09 euro. Pigiausio sviesto, ne riebalų mišinio (82 proc. riebumo „Farm Milk“, 180 g), „porcija“ sumuštiniui išeina už 0,04 euro, o brangiausio, lydyto, sviesto („Ghi“, 500 g) – 0,11 euro. Pigiausia karštai rūkytos kiaulienos nugarinės filė („Kretingalės mėsa“, sveriama) vienam sumuštiniui gali kainuoti 0,18 euro, o brangiausia („Kretingalės mėsa“, pjaustyta, 90 g) – 0,53 euro. 

Sumuštinio iš sumuštinių duonos, sviesto ir fermentinio sūrio be augalinių riebalų kainos varijuotų nuo taip pat 0,24 euro iki 1,02 euro. Pigiausios sumuštinių duonos („Malūno“, 500 g) riekės kaina išeina beveik 0,04 euro, o brangiausios, praturtintos sėklomis („Tip Top“, 240 g) – 0,13 euro. Sviestą jau skaičiavome, o pigiausio („Olandiškas“ 48 proc. riebumo „Farm Milk“, sveriamas) ir brangiausio (45 proc. riebumo ožkos pieno sūris „Euroser“ riekutėmis, 100 g) fermentinio sūrio porcija – atitinkamai kainuos 0,17 ir 0,79 euro.

Sumuštinio su juoda duona, sviestu, avokadu ir sūdyta lašiša kainų skirtumai – nuo 0,74 iki 2,31 euro.  Pigiausios juodos duonos („Malūno“ raikyta, 700 g) kainuos apie 0,01 euro, o brangiausia, nes skirta specifiniams poreikiams patenkinti – be glitimo („Meistro kokybė“, sveriama) – 0,28 euro. Avokado ketvirčio kaina (skaičiuojama vieno sumuštinio savikaina) – nuo 0,04 euro, perkant įprastus mažus avokadus, iki 0,9 centų, renkantis ekologiškus (fasuoti po 150 g) avokadus. Tas pats su sūdyta lašiša, kurios kaina už minėtam sumuštiniam reikiamą kiekį siekia nuo 0,64 euro už sveriamą Atlantinių lašišų filė, iki 1,02 euro už sūdytos lašišos pjausnį („Viči“, fasuoti, 100 g).

Košė – ir sveika, ir pigu

„Maximos“ duomenimis, pamažu ant pusryčių stalų daugėja ir košių. Įvairių rūšių dribsnių paklausa tinklo parduotuvėse praėjusiais metais augo 4 proc., grikių kruopų, kurių košė taip pat dažnai valgoma pusryčiams – 5 proc. Populiarėja ir kai kurios kitos košės, nuo stalų stumdamos sausus pusryčius, javinukus, kurių paklausa mažėjo maždaug tiek, kiek augo košių.

„Pagal maistingumą košė yra labai vertingas maistas pusryčiams. O atidžiau skaičiuojantiems savo biudžetą košės – puikus būdas taupyti. Dėl to visiškai sutinku su mitybos specialistais, kurie teigia, kad košę verta į savo pusryčių meniu įtraukti bene kiekvieną rytą, bent jau darbo dienomis. Tai bus naudinga ir sveikatai, ir kišenei. O savaitgaliais jau galima su šeimos nariais pasilepinti ir ne visada tokiais sveikais patiekalais – blynais, apkepu, šonine gardinta kiaušiniene ar ko tik dar norisi“, – sako A. Poleninas. Pasak jo, didelei, sočiai porcijos košei reikia apie 100 g nevirtų kruopų.

Grikių kruopų košės porcija verdant ją namuose gali kainuoti ir 0,14 euro, ir 3,5 karto daugiau – 0,55 euro. Skirtumo priežastis – pasirenkamos pigiausios neskaldytos grikių kruopos („Optima linija“, 800 g) ar ekologiškos („Ekofrisa“, 400 g).

Neskaldytų avižinių kruopų košės porcijos kaina – vos 0,09 euro („Fasma“, 800 g). Tačiau avižinių dribsnių košės galima išsivirti ir dar pigiau – vos už 0,07 euro cento („Optima linija“, 400 g). O renkantis mažas, greitai ir patogiai paruošti pritaikytas avižinių dribsnių pakuotes („Kakės Makės“, 45 g), tokio pat – 100 g –dydžio porcijos košės kaina siekti ir 1,53 euro.

Bolivinė balanda, kurią dėl jos maistinės vertės liaupsina daugybė mitybos specialistų – brangesnė, tačiau, „Maximos“ duomenimis, sparčiai populiarėjant kruopa. Bolivinės balandos košės kaina gali būti ir 1 euras, ir 1,66 euro, renkantis pigiausias („Amrita“, 400 g) arba brangiausias, ekologiškas („House of Originals“, 300 g) kruopas.

Skubantieji griebia glaistytus sūrelius, varškę grūdeliais ar jogurtą

Skaičiuojant tokiu pačiu – pigiausios ir brangiausios alternatyvos – principu, skaičiuojame pusryčių kainas, kai perkami patogiai, porcijomis, supakuoti pieno produktai – glaistyti sūreliai, jogurtas, grūdėta varškė. 

Vieno 35–40 g svorio glaistyto sūrelio kaina siekia nuo 0,13 („Mio Delizzi“, 35 g) iki 0,44 („Pasaka“ su šokoladu ir keptais migdolais, 40 g) euro. 125 g porcijos jogurto kaina siekia nuo 0,16 (3 proc. riebumo natūralus jogurtas „Farm Milk“, 200 g) iki 1,39 (ekologiškas avių pieno jogurtas su mėlynėmis „Bergerie“, 125 g) euro. Atitinkamai grūdėtos varškės porcija –150 g – kainuoja nuo 0,37 (5 proc. riebumo „Farm Milk“, 200 g), iki 0,99 (7 proc. riebumo grūdėta varškė su spanguolėmis arba avietėmis, „Pieno žvaigždės“, 150 g) euro.

Komentarų nėra

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.