Šokoladas tirpdo kūno riebalus

Šokoladas tirpdo kūno riebalus

Šokolado mėgėjų džiaugsmui, vieno tyrimo rezultatai, paskelbti moksliniame žurnale Nutrition, atskleidė, kad šokoladas yra susijęs su mažesniu kūno ir pilvo riebalų kiekiu, nepriklausomai nuo reguliaraus fizinio aktyvumo, mitybos bei kitų aplinkybių.

Tyrimą atlikę mokslininkai siekė išsiaiškinti, kaip suvartojamo šokolado kiekis lemia kūno riebalų kiekį. Buvo tiriami beveik 1500 europiečių nuo 12 iki 17 metų, dalyvavusių sveiko gyvenimo būdo Europoje (HELENA) tyrime. Nustatyta, kad jaunuoliai, suvalgantys daugiau šokolado, turi mažesnį riebalų lygį. Tai buvo ištirta remiantis kūno masės indeksu ir juosmens apimtimi.

Tyrimo autorė Magdalena Cuenca-García paminėjo, kad nors šiame saldumyne dažnai yra daug cukraus ir sočiųjų riebalų, „neseniai atlikti suaugusiųjų tyrimai parodo, jog šokolado vartojimas sumažina širdies sutrikimų riziką.“ Taip pat pridūrė, kad šokolade gausu flavonoidų, kurie pasižymi antioksidacinėmis, antitrombozinėmis, priešuždegiminėmis ir kraujospūdį mažinančiomis savybėmis, bei gali užkirsti kelią išeminėms širdies ligoms.

Granados universiteto (Ispanija) tyrėjai, atlikę tyrimą, teigė norėję sužinoti šokolado vartojimo poveikį paauglystėje kontroliuodami dalyvių lytį, amžių, seksualinę brandą, bendrą energijos, sočiųjų riebalų, vaisių ir daržovių, arbatos ir kavos suvartojimą bei fizinį aktyvumą. Tyrėjų komanda sakė, kad jų tyrimas paremtas daugybe kūno matavimų, objektyviais fizinio aktyvumo nustatymais, detaliais mitybos aprašymais ir galimo poveikio pagrindiniams kintamiesiems kontrole.

Tyrimo autoriai apibendrino, kad maisto produktų biologinis poveikis turėtų būti vertinamas ne vien kalorijomis. Jie rašo, kad tyrimas sutelktas į tam tikrų maisto produktų santykio analizę ir besivystančių chroniškų ligų, įskaitant antsvorį ir viršsvorį, rizikos veiksnius. Pagal tyrėjus „išvados svarbios ir klinikiniu požiūriu, kadangi jos padeda suprasti esminius optimalaus svorio palaikymo veiksnius.“

Beje, Ispanijoje atliktas tyrimas tik patvirtina 2012-aisiais Kalifornijos universitete atliktą tyrimą: dažnai šokoladu besimėgaujantys suaugusieji turėjo mažesnį kūno masės indeksą. Šiame tyrime dalyvavę 1000 suaugusiųjų nuo 20 iki 85 metų teigė vidutiniškai valgantys šio saldumyno 2 kartus per savaitę ir fizine veikla užsiimantys 3,6 karto per savaitę.

Pranešime spaudai tyrėja Beatrice Golomb skelbė, kad „galutinį poveikį svoriui nulemia ne kalorijų kiekis, bet jų sudėtis. Turint galvoje šokoladą, tai geros žinios tiek nuolat jį valgantiems, tiek tiems, kurie norėtų jį valgyti.“

Svarbu įsidėmėti, kad šokoladą reikia valgyti saikingai, nes kaip atskleidė tyrimas – jis gali būti naudingas jūsų sveikatai, tačiau besaikis vartojimas visuomet žalingas. Kaip sakoma, kas per daug – tas nesveika.

Šaltinis: redorbit
Komentarų nėra

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.